ZAŠTO NAM SE DEŠAVA TO ŠTO SE DEŠAVA


 

 

Pitanje:  Možeš li mi reći molim te, zašto se za mene uvijek kače neki likovi, čije energije baš nisu kompatibilne sa mojima…i do kada će to tako da bude…?

 

Odgovor: Na ovo pitanje, koje mi je postavljeno ovih dana, moguće je odgovoriti sa više levela svjesnosti, odnosno sa više razina naše stvarnosti koja nas okružuje. Evo, da pokušam dokučiti bar neke dimenzije tog pitanja i mogućih odgovora na isto..

 

Također, ponekad se poneko požali da na nekim mojim specijaliziranim blogovima za neke teme, ne može baš uvijek da uprati neke stvari radi komlikovanosti i njihove dubioznosti.. Evo, između ostaloga, zato i postoji ovaj blog, gdje vam mogu čisto jednostavnim riječima i na jednostavan način prihvatljiv za sve, i iz vlastitog iskustva, predočiti neke stvari koje vas interesuju. Generalno, ne postoje tabu teme na ovom blogu, tako, uvijek ću nastojati da vam odgovorim na sva vaša pitanja, bez obzira o čemu se radi i uz malo strpljenja zbog potrebnog vremena.

 

 • Svakako, uvijek treba prvo pogledati, ako je to moguće, vedski horsokop osobe, koja postavi slično pitanje, ukoliko imamo korektne podatke o rođenju. Sigurno je da ćemo tamo naći dobar dio odgovora na ovo i slična pitanja. Znači, radi se o karmi osobe. Neko može konstantno da privlači takve energije i tada možemo govoriti o osobi – koja je skoro kao radarska antena, koja je u stanju da sve negativno iz svoje okoline privlači na sebe i da na taj način dijelom pročišćava i sebe i svoju okolinu. Ali problem nastaje, kada naša jadna ili sretna osoba – zavisno sa kojim stavom to posmatramo – ne može baš da podnese stalno pročišćavanje preko drugih na sebi. Periodi vladavine pojedinih, nepovoljnih za nas, graha – planeta, u vedskom horoskopu – recimo u Maha Dašama, ali i u pod-periodima kao i u pod-pod-periodima, mogu nas načiniti prijemčivijim za takve neke suptilne pa i grube energije, koje baš i ne moraju uvijek da budu povoljne, već naprotiv da budu i vrlo uznemirujuće i nestašne, a u nekim kardinalnim slučajevima i enormno nepovoljne za nas.

 

 • Ako je to slučaj, tada se neminovno nameću neka pitanja. Možda je i jedno od najvažnijih, pitanje zaštite te osobe koja na sebe privlači sve živo nepovoljno iz svoje okoline. Dakako, prvenstveno mislim na zaštite višeg ranga, kada spominjem zaštite. Imam često običaj reći, kada sa nekim razgovaram o tim stvarima, praktički u većini slučajeva, mi smo odprilike kao glineni golub na strelištu, može svako da nas ‘upuca’, odnosno može da nas dohvati bilo koja energija, skoro  bez problema.

 

 

 • Najbolja i najviša zaštita su vedske transcendentalne mantre. Poslije toga ima niz stepenovanih vedskih zaštitinih mjera i alatki, uvijek shodno svjesnosti osobe. Imate nešto više o tome na drugim mojim blogovima, njihove adrese imate sa strane bloga pod „Moji linkovi“, a jednom ćemo i posebno obraditi tu temu.

 

 • Nekada, razlog da nam se stalno kače neke energije, iako mi to ne želimo svjesno, može biti i u našem neharmoničnom okruženju i našem nezdravom i neharmoničnom načinu života, i tada prvo tu moramo napraviti neke rezove.

 

 

 • Nekada se može desiti, da neka suptilna bića koja borave u našoj blizini, a da ih mi i ne vidimo i ne registrujemo, vrše pritisak na neku osobu u našoj blizini da nam se približi i više nego što je to dozvoljeno u nezabranjenim vrstama odnosa. Zašto? Pa da neko biće koje ima suptilno tijelo, dakle duh – iz njihovog okruženja – dobije priliku da se useli u novo tijelo prilikom seksa između muškarca i žene, i tako ponovo dobije nekada davno izgubljenu priliku da uživa. Radi toga pored ostalih razloga, Vede nam savjetuju da se upuštamo u seks samo sa zakonitom ženom. Sve ostalo spada u karmički zabranjeni seks i zabranjeno i rizično slobodno druženje.
 • Nekada opet, nama bivaju poslane osobe, koje nešto treba da nauče korisno od nas, znači kojima mi trebamo da pomognemo na neki način, ali zbog nedovoljnog iskustva, mi se odmah vezujemo i nastojimo iskoristiti poslane nam osobe na neki način, umjesto da im pomognemo, recimo na duhovnoj platformi. Dakle, umjesto da uspostavimo odnos saradnje i služenja sa nekom osobom, često ti odnosi vrlo brzo prerastaju u muško-ženske odnose, dalje se rađa vezanost i tada je već moguće da nastaju i problemi iz odnosa i frustracije koje idu uz to, a kasnije i razarujući bijes zbog neispunjenih očekivanja. Znamo da iz nekontrolisanog bijesa nastaje ludilo.

 

 • Jako bi dobro bilo, da ako ništa, nastojimo spoznati našu vlastitu Dharmu – to je ono što nas održava u životu. Tada možemo vidjeti kakvu mi to misiju imamo u ovom životu, a svi je imamo. Tu nam mogu jako pomoći osobe koje su već prešle taj dio puta.

 

 • Mogu biti uzrokom za ove stvari i neke kletve koje nosimo iz prošlih života. Treba nastojati živiti tako da druge ne uznemiravamo isuviše i pogotovo nepotrebno, pa nećemo zaraditi ni kletve.

 

 • Dobro bi bilo da uvijek pokušamo izbjegavati nepotrebne rasprave sa drugima kao i izprazne razgovore u nedogled – dakle žvakanje već prožvakanog, kao što bi se reklo, specijalno o isključivo materijalnim-svjetovnim temama. Tako ćemo naime samo doći u poziciju, da dragocjene energije budu naprosto isisane iz našeg tijela.

 

 • Naša svjesnost je ustvari najbolja zaštita za nas kao i stav sa kojim nešto radimo i pristupamo svemu oko nas. Svjesnost trebamo nastojati izgrađivati i postepeno je podići. Prvo se dođe u gunu vrline, tada ova zadaća biva malo lakša.

 

 • Postepeno i s vremenom kada dobijemo neophodno životno iskustvo, shvatićemo da moramo uzeti utočište viših energija, koje su daleko iznad naših  i čistije, kao i iznad onih  koje su u našem okruženju. Znajmo da mi ne kontrolišemo ništa, sve je u ovom univerzumu pod višom kontrolom svemirskih autoriteta i svemirske imperije.

 

 • Opet, ako smo možda već dobro odmakli na svom duhovnom putu, ponavljanje stalno istih i/ili sličnih situacija, može često biti odgovor na naše iskrene molitve, sve dok ne naučimo lekciju, ali to je već priča za sebe.

 

 

 

 

Dakle, ovo bi bile samo neke od naznaka, kako postupiti u slučajevima, kada nam se stalno događa nešto što je izvan naše kontrole.

sonagaurangadas

3 komentara

 1. Nešto me zanima, a vjerujem da ima odgovora i na tvojim drugim blogovima, a stvar je slijedeća:
  1. Rekao si mnogo puta da nas treba zanimati samo duhovni put predanosti. nekad dođem u situaciju da moram donijeti odluku između dvije stvari koji se postave ispred mene, kao npr: imam obaveze oko dijeteta a druga osoba , koja ne može obaviti svoj neki zadatak mene nazove da ja odem umjesto te osobe odraditi nešto. I ja sam odbila jer imam svojih poslova. Da li se trebam osjećati krivom pred Bogom što nisam udovoljila zahtjevu druge osobe da njezino odradim jer je ona spriječena a ja imam puno posla svojega?

  2. nije mi nešto jasno. kada se molim za drugu osobu da Gospod pomogne toj osobi u riješavanju problema, da li onda karma te osobe prelazi na mene?

  Eto. Da li bi mogao nešto napisati o takvim stvarima, međuljudskim odnosima? Hvala.

 2. Hvala ti što sa razumijevanjem pratiš ono o čemu pomalo pišem. Svakoj majci je najpreća služba oko djeteta, pa onda sve ostalo, što se stigne. Dakako, treba drugima uvijek pokušati pomoći sa svoje razine, ali ne na svoju štetu, iako i to nekada dolazi u obzir, ali samo u iznimnim situacijama. Ne trebaš sebe puno kriviti. Uvijek je dobro moliti se za dobrobit drugih, ne boj se ništa. Ali, već kada se moliš, uputi molitve u smislu duhovnog napretka osobe za koju se moliš, znači trebamo se moliti za dušu osobe, ne za njeno prolazno tijelo. Svakako da ću ti ispuniti želju nekada opet sa nekim prigodnim tekstom o međuljudskim odnosima, to je ok! All the best!

Komentariši